Archief

Elke dag verlies door immigrantenprobleem bij Calais

Transporteurs in onze regio die bloemen en levensmiddelen naar Engeland vervoeren, lijden deze week grote verliezen. Veel bedrijven durven niet meer door de kanaaltunnel bij Calais in Frankrijk te rijden, omdat hun vrachtwagens daar bestormd worden door illegale immigranten die naar Engeland willen.

Dit probleem speelt al langer, maar werd deze week groter omdat er dinsdag in Calais in Frankrijk bij de tunnel werd gestaakt. Daardoor ontstonden lange files van soms wel 30 kilometer lang en was de kans groot dat verstekelingen aan boord konden klimmen. Als dat gebeurt raakt de lading vaak beschadigd. De verstekelingen klimmen over de lading, of doen hun behoefte in de trailer. Een lading levensmiddelen wordt daardoor waardeloos.

"Het is een drama", zegt Kees Haasnoot, manager van Transportbedrijf Van Duijn in De Lier. "De jongens doen er veel langer over, die vertraging kost ontzettend veel geld door wachttijden en de beperking van de rijtijden. Die vluchtelingen maken schade, ze slaan de spiegels naar binnen en breken deuren open. En dat kost nog meer tijd want dan moeten we opnieuw door een scan." Dat laat hij weten aan Omroep West.

Veel transporteurs reizen daarom via Hoek van Holland, maar die oversteek duurt veel langer en is stukken duurder. Van Duijn rijdt dagelijks met vijftig vrachtwagens. "De schade is zo'n 15.000, 20.000 euro per dag", zegt Haasnoot. "Winst maken is er niet bij, het zijn al kleine marges in het transport. Nu draaien we in de rode cijfers."

Het ziet er niet naar uit dat het probleem op korte termijn wordt opgelost. De stroom migranten blijft groeien en mogelijk zijn er vrijdag opnieuw stakingen.