Archief

'Kanteldijk bij Blankenburgtunnel helemaal niet nodig'

Enkele organisaties, waaronder de ANWB en Natuurmonumenten, zien de noodzaak van een kanteldijk bij de aanleg van de Blankenburgtunnel niet in. Daarom hebben ze een brief geschreven aan de vaste kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu, in de hoop dat minister Schultz overtuigd raakt van de variant zonder kanteldijk.

Voordeel van het werken zonder kanteldijk is volgens de briefschrijvers dat het gehele stuk tussen de A20 en de tunnel zelf, ondertunneld kan worden: "Deze variant is de enige mogelijkheid om tot een inpassing te komen waarmee natuur, landschap, leefbaarheid en recreatie in grote mate gespaard kunnen worden."

Veiligheid

Adviesbureau Horvat heeft onderzoek naar de noodzaak van de kanteldijk gedaan en komt tot de conclusie dat ook zonder kanteldijk aan de waterveiligheidseisen kan worden voldaan. Eind vorig jaar adviseerde de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit het provinciebestuur al om er bij de Tweede Kamer en het kabinet op aan te dringen om alternatieven voor de kanteldijk te zoeken.

Zowel de adviescommissie als de ANWB, Natuurmonumenten als LTO Delflands Groen, Milieufederatie Zuid-Holland en de Midden-Delfland Vereniging vinden het zonde om de investeringen die in de afgelopen jaren in het gebied zijn gedaan, teniet te doen. Maar de variant die nu wordt voorgelegd, is niet betrokken in de besluitvorming van de minister. De deelnemende organisaties hebben de minister gevraagd dat nu alsnog te doen.