Archief

Westland wil tijdig haar jaarstukken indienen

Er wordt op aangestuurd dat de behandeling van de jaarstukken 2014 door de gemeenteraad van Westland vóór 15 juli kan plaatsvinden. "Door de reguliere procedure aanzienlijk in te korten, bedraagt de vertraging als gevolg van de dreigende klacht van een raadsfractie tegen de accountant twee weken", aldus het college van B en W. De bedoelde klacht is aangekondigd door Westland Verstandig.

De datum van 15 juli is erg belangrijk, omdat dan de door de raad vastgestelde jaarstukken moeten zijn aangeboden aan het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland. Hoewel uitstel op zich niet mogelijk is, heeft de gemeente van de provincie begrepen dat alleen een termijnoverschrijding niet hoeft te leiden tot het instellen van preventief toezicht voor 2016.

Maar er is ook nog de rijksoverheid. "Het niet tijdig aanbieden van de jaarstukken kan er wel toe leiden dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met de minister van Financiën overgaat tot opschorting van de bevoorschotting van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Daarnaast kunnen er consequenties zijn voor de hoogte van specifieke uitkeringen in met name het sociale domein. Dit zou voor de gemeente kunnen leiden tot financiële problemen en zelfs invloed kunnen hebben op de schuldpositie", aldus het college. Om die reden heeft de gemeente een schriftelijk uitstelverzoek ingediend bij 'Binnenlandse Zaken'.

Oorspronkelijk zou de behandeling van de jaarrekening plaatsvinden tijdens de raadsvergadering van 30 juni. Om de vertraging zo veel mogelijk te beperken en vóór 15 juli tot vaststelling te kunnen overgaan, heeft het college een ingekorte procedure voorgelegd aan de gemeenteraad. De schriftelijke vragenronde en de behandeling in een commissie vervallen. In plaats daarvan kunnen (technische) vragen mondeling worden gesteld tijdens een zogenaamde tafeltjesavond.

"Als de accountantscontrole tijdig is afgerond, wat op dit moment nog onzeker is, zou behandeling van de jaarstukken plaats kunnen vinden op 14 juli", aldus het college.

Categorieen:
Westland Algemeen