Archief

Lijkenpikker hoort in hoger beroep zwaardere strafeis

Een zwaardere eis dan het eerdere vonnis van de politierechter. Dat is het voorlopige resultaat in het hoger beroep van een man uit Den Haag die waardevolle voorwerpen stal uit de woning van een 70-jarige Monsternaar, die tijdens zijn bezoek kwam te overlijden.

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep acht maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk geëist tegen de inmiddels 31-jarige Hagenaar. De politierechter had hem tot vijf maanden cel veroordeeld.

De verdachte had de Monsternaar ontmoet in een park. In januari dit jaar belde het slachtoffer hem op voor kluswerk. Bij een bezoek aan de woning aan de Rijnweg keek de verdachte even rond in de badkamer. Tegelijkertijd overleed de 70-jarige in een slaapkamer. Daarna bestal de verdachte hem van onder meer sieraden waarbij hij ook een zegelring van een vinger haalde en van een telefoon. Het slachtoffer stierf overigens een natuurlijke dood.



De advocaat-generaal onderbouwde zijn eis als volgt: "Verdachte is opgetreden als 'lijkenpikker'; volgens het woordenboek is dat iemand die profiteert van de dood van een ander. Toen verdachte zijn slachtoffer levenloos aantrof, heeft hij zich niet om hem bekommerd, hij heeft geen reanimatie toegepast of hulp ingeroepen. Nee hij nam de gelegenheid te baat de man te bestelen. Door aldus te handelen heeft hij ervoor gezorgd dat de politie en ook de nabestaanden in de waan werden gelaten dat het zou gaan om een roofmoord. Diefstal in deze omstandigheden is bizar en heel ernstig." Het voorwaardelijk deel van de geëiste celstraf dient "als stok achter de deur".

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Categorieen:
Monster Algemeen