Archief

'Gedrag tuinders bepalend voor waterkwaliteit'

Een blijvende verbetering van de waterkwaliteit in het Westland zal vooral bereikt moeten worden door een gedragsverandering bij een deel van de tuinders. Dat is de visie die wethouder Meijer maandagavond onderstreepte tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad.

Gerichte controles door het Hoogheemraadschap van Delfland in de Dorppolder (tussen De Lier en Schipluiden) hebben vorig jaar geleerd, dat de vervuiling zeer aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Ulbe Spaans (Progressief Westland) wilde daarom weten, wanneer dergelijke grootschalige controles ook worden gehouden in de Hoefpolder, Oude Campspolder en Oranjepolder. Wethouder Meijer zei: "Mijn oplossing is niet zozeer de handhaving zelf; het gaat uiteindelijk om het gedrag."

Peter Duijsens (Westland Verstandig) richtte zich daarover later tot hoogheemraad Ingrid ter Woorst. "Waarom zo mild?", wilde hij weten. Ter Woorst zei ter verdediging: "Het is een kwestie van tijd en geld." De illegale lozingen zitten haar overigens echt hoog. Zij vergeleek het gedrag van sommige tuinders met dat van een burger die van driehoog een vuilniszak op straat mikt.

Verder liet Ter Woorst weten, dat Delfland heel veel resultaat had verwacht van de aansluiting van alle tuinbouwbedrijven op de riolering. "De gemeente heeft voor 55 miljoen euro aan riool de grond in gestopt, maar nog steeds zijn er veel bewuste en onbewuste lozingen door tuinbouwbedrijven", verzuchtte zij.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen