Archief

Eén ding is duidelijk: mobiele camera voor Maassluis in aantocht

Liever vandaag nog een mobiele camera dan morgen. Dat was de algemene tendens tijdens de behandeling van de Kadernota van Maassluis dinsdagavond. Eigenlijk alle partijen zijn het daarover eens. Burgemeester Karssen was dan ook blij: "De camera zal snel in de stad verrijzen."

Ook dat er aan citymarketing moet worden gedaan, wordt breed gedragen. Enkele fracties, met name D66, CDA en ChristenUnie, denken hierbij ook aan het gebruik van een stads- of regiopas.

Sluis

Toch is er ook nog wat onenigheid. Zo zien de meeste partijen de opening van de Monstersche Sluis en het beweegbaar maken van de Lijndraaiersbrug wel zitten, maar over de zwaaikom is nog wat discussie. D66 ziet de zwaaikom wel zitten, maar Gertjan Enzerink van Maassluis Belang denkt dat het niet nodig is: "Wij zijn van mening dat we na de opening van de Monstersche sluis over een geweldige reeds bestaande zwaaikom beschikken".

Ook over de 25.000 euro extra per jaar voor Museum Maassluis was onenigheid. D66 vond het, mits er meer wordt samengewerkt, geen probleem, maar John Dolstra van de ChristenUnie denkt daar anders over: "Met het museum Maassluis is een de afspraak gemaakt om met een afbouwregeling meer op afstand te komen van de gemeente Maassluis. Alle partijen konden zich toen vinden in de hoogte van het subsidieplafond. Wij hebben om die reden moeite dit als ruimtevrager op te nemen."

Besparingen

En er is kritiek op het college. Zo vindt de VVD het betreurenswaardig dat er nog diverse beleidsdocumenten op komst zijn, zonder dat die zijn betrokken in de Kadernota. De partij vraagt zich af hoe de raad dan kaders kan stellen voor het aankomende jaar. Verder begrijpt de partij niet dat de twee coördinatoren van de wijkteams Jeugd en Sociaal worden ontslagen terwijl hun werkwijze net vruchten begint af te werpen, en voordat er überhaupt een nieuwe coördinator is.

Het CDA noemde de voorgestelde besparingen symbolisch omdat het college 100.000 euro wil bezuinigen op loonkosten, maar vervolgens het personeelsbestand met 150.000 euro wil uitbreiden. Ook de besparing van 200.000 euro op inkoop van goederen en diensten vindt de partij te mager. De VSP vindt dat duidelijker moet worden, waar er dan precies binnen de inkoop op moet worden bespaard.

Geduld

De PvdA wordt ongeduldig. De partij vindt dat de uitkomsten van het sociaal beraad nu wel eens bekend mogen worden. Wethouder van der Houwen heeft dat toegezegd voor na de zomervakantie. Verder zijn de sociaaldemocraten kritisch over de 75.000 euro die gevraagd wordt om te investeren in nieuwe ICT: "Prima als er nieuwe systemen komen, maar waar blijft het geld dat we niet meer hoeven uit te geven aan de oude systemen die niet meer nodig zijn? Waar blijft het geld dat we minder kwijt zijn aan ambtelijke uren als inwoners meer zelf in internetsystemen invoeren? Kortom, wij zijn niet tegen de ICT-investering, maar roepen het college op om ook de opbrengsten daarvan te zoeken en gebruiken ter dekking van deze kosten."

De VSP wordt ook ongeduldig, maar dan op het gebied van muziekonderwijs. De partij had bij de begrotingsbehandeling vorig jaar daartoe een breedgedragen motie ingediend, maar wacht nog steeds op voorstellen van het college. En de partij ziet niet zoveel in een extra beleidsmedewerker op het gebied van de duurzaamheid. Wethouder Sjef Evers, met in zijn portefeuille duurzaamheid en financiën, vindt juist dat dit wel nodig is.

Zwembad

D66 begrijpt niet waarom er maar 30.000 euro wordt toegekend aan het zwembad, terwijl er om meer dan een ton wordt gevraagd. En ook het CDA denkt dat er meer geld moet worden vrijgemaakt voor het zwembad. "Dit duurt wat ons betreft te lang en wij willen het college dan ook tot spoed manen". Wethouder Pleijsier liet weten op zoek te zijn naar een volwaardige voorziening, "maar wel met haalbare kosten".

Uiteindelijk wordt pas tijdens de begrotingsbehandeling in november duidelijk welke voorstellen en ideeën worden overgenomen door het college.

Categorieen:
Maassluis Algemeen