Archief

'Afschaffen kwijtschelding bij Delfland kost gemeenten geld'

Als inwoners geen aanspraak meer kunnen maken op kwijtschelding van de waterschapsbelasting, dan draait de gemeente Midden-Delfland op voor de gevolgen. De lokale PvdA-fractie vreest dat de budgettaire positie van de gemeente dan verslechtert.

Bij het Hoogheemraadschap van Delfland komen huishoudens zonder vermogen en met een inkomen op bijstandsniveau nu in aanmerking voor kwijtschelding van de zuiveringsheffing. In het nieuwe coalitieakkoord van Delfland staat echter dat in 2016 nog maar 50 procent van de heffing kwijtgescholden kan worden en dat het vanaf 2017 helemaal niet meer mogelijk is.

"Aangezien bij het geheel of gedeeltelijk vervallen van de regeling de financiƫle positie van de betrokken burgers verslechtert, is aannemelijk dat gemeenten via de bijzondere bijstand zullen worden aangesproken", stelt PvdA-fractievoorzitter Elly de Jong. Volgens haar zou dat Midden-Delfland in 2016 35.000 euro kosten en vanaf 2017 jaarlijks 70.000 euro.

De fractie wil van het college van B en W weten welk standpunt het over deze zaak inneemt en of de gemeenten binnen het gebied van het Hoogheemraadschap gezamenlijk of apart een reactie gaan sturen naar Delfland.