Archief

Stuifzand mede gevolg van verlengd archeologisch onderzoek

Het stuifzand waar de bewoners in de buurt van strandopgang Molenslag in Monster last hebben, is van tijdelijke aard. Dat het terrein van de voormalige camping er nu nog kaal bij ligt, is het gevolg van verlengd archeologisch onderzoek. Dit komt naar voren in de beantwoording door B en W van schriftelijke vragen die door GemeenteBelang Westland (GBW) waren ingediend.

"De uiteindelijke inrichting bestaat uit beplanting, waardoor geen noemenswaardige verstuiving meer plaatsvindt. Tot die tijd wordt de overlast zoveel als mogelijk voorkomen door doeken die het gebied afschermen. De doeken zijn geplaatst door Dunea, de uitvoerder van dit project. Gelet op de recente klachten wordt het huidige doek vervangen door een dikker exemplaar, om de overlast nog verder te beperken", aldus het college.



GBW had ook gevraagd om een onderzoek naar de luchtkwaliteit in de omgeving, om omwonenden uitsluitsel te geven over de gezondheidsrisico's van het stof- of stuifzand. Voor zo'n onderzoek zien B en W geen aanleiding. "Zand in kustgebieden kan onder bepaalde omstandigheden - een combinatie van droogte en wind - overlast veroorzaken, maar heeft voor zover bekend geen nadelige gevolgen voor de volksgezondheid. Er is hier overigens sprake van fijn zand, en niet van 'fijnstof', zoals door verkeer en industrie wordt veroorzaakt, en dat wel gevolgen heeft voor de volksgezondheid."

Nieuwe vragen Westland Verstandig

Op dezelfde dag dat de antwoorden op bovengenoemde vragen naar de gemeenteraad zijn gestuurd, heeft de fractie van Westland Verstandig nieuwe vragen over deze kwestie gesteld. "Wij zijn de afgelopen dagen veelvuldig benaderd door bewoners van Monster die gezondheidsklachten hebben ten gevolge van fijnstof zanddeeltjes", aldus de fractie. "Het plaatsen van doeken met een kleiner netwerk levert geen afdoende resultaten op. De overlast blijft en wordt alleen maar erger."

"Vanochtend werden wij wederom benaderd door een inwoner van Monster woonachtig aan de Rijnweg die net terugkwam van het ziekenhuis, wiens echtgenote daar terecht gekomen was voornamelijk ten gevolge van de aantasting van gezondheid door de stofdeeltjes. Dit mag en kan in Westland toch niet gebeuren", aldus Westland Verstandig, die wil weten hoe het zit met de vergunningverlening. "Heeft het college hier een steek laten vallen?", vraagt de fractie zich af.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen