Archief

Omvang Trias-project bijgesteld

Wethouder Duijvestijn van de gemeente Westland gaat mee met de iets minder grote ambitie van Trias Westland ten aanzien van de voorgenomen aardwarmteboring tot een diepte van vier kilometer. Dit blijkt uit zijn aangepaste voorstel aan de gemeenteraad.

Oorspronkelijk werd om een garantstelling tot maximaal 9 miljoen euro gevraagd, nu is dat verlaagd tot 6,5 miljoen euro. In het eerste geval ging het om het installeren van productie-eenheden op zowel vier kilometer als op (bijna) drie kilometer diepte. Maar op aandrang van energiemaatschappij HVC, die de kar van Trias Westland trekt, wil ook Duijvestijn nu volstaan met alleen het vier kilometer-avontuur.

Er zijn overigens enkele 'veiligheidskleppen' in het voorstel ingebouwd. Zo gelden als voorwaarden voor de garantstelling onder meer, dat de risico's tijdens de constructiefase zijn afgedekt met verzekeringen en subsidies, en dat de warmteafzet voor meer dan tien jaar contractueel is vastgelegd.

Verder dienen de verstrekkers van vreemd vermogen (banken) zich te hebben gebonden en moet de gemeenteraad voordat door het college van B en W het besluit van de finale garantstelling wordt genomen, worden geïnformeerd over de voortgang van het project.

Over de Trias-boring wordt dinsdagavond een extra vergadering van de Economie-commissie van de gemeenteraad gehouden, opdat de gevraagde garantstelling kan worden behandeld in de raadsvergadering van 30 juni.

Categorieen:
Westland Algemeen