Archief

'Uitdiepen vaarwater kan niet zomaar'

Het is niet mogelijk om zomaar vaarwegen te verdiepen. Dat zegt het Hoogheemraadschap van Delfland na vragen van het CDA. De partij noemt een aantal populaire vaarwegen te ondiep voor pleziervaart. Het zou gaan om de Zijde bij De Lier, de Lange Wateringkade, de Naaldwijksevaart ter hoogte van Pijletuinen en de Poelkade in 's-Gravenzande.

"In de bodem van vaarten ontstaat een slecht doorlatende laag waardoor het water zo mooi in de sloten blijft staan. Die laag willen wij niet zomaar kapot maken", aldus Hans Middendorp van het Hoogheemraadschap van Delfland.

De Westlander Jarin Zwinkels, veel te zien op het water, klaagt over het waterpeil aan de Lange Wateringkade in Kwintsheul: "Hier is vorig jaar nieuwe beschoeiing geslagen. Daarna ging men grond ophogen. Die grond is in het water geschept, waardoor het langs de kanten heel ondiep is. Door de schroeven van grote boten gaat de grond naar het midden van de vaarten. Dan kan het voorkomen dat je in het midden al vast komt te liggen".

Het Hoogheemraadschap stelt echter dat hoe dieper je de vaart aan de kanten maakt, des te meer steun (beschoeiing) je nodig hebt. Het CDA stelt de zaak later aan de orde in de gemeenteraad.