Archief

Tientallen Monstenaars maken zich zorgen over zandoverlast

Tientallen bewoners in Monster klagen over zandoverlast. Vooral als er een harde wind staat, zoals in de afgelopen week. Oorzaak is het verdwijnen van camping Molenslag een jaar geleden.



De komende jaren wordt de oude locatie in het gebied Solleveld teruggegeven aan de natuur die haar 'werk' nog moet doen om alles weer groen te laten worden. Tot die tijd is het gebied van drinkwaterbedrijf Dunea een kale zandvlakte.



Vorig jaar klaagden al omwonenden over de zandoverlast. Daarop besloot Dunea doeken om het gebied te plaatsen tegen het stuifzand, maar de harde wind hebben deze kapotgemaakt. Daardoor gaat het zand alle kanten op.



Ramen lappen

De ramen lappen in Monster is deze dagen dweilen met de kraan open. "Zodra de glazenwasser is geweest, kan die weer opnieuw beginnen", vertelt één van de gedupeerden. Behalve dat de grijze smurrie auto's en ramen vies maakt, zijn bewoners bezorgd over hun gezondheid.



"Sinds een jaar heb ik last van mijn luchtwegen, een benauwd gevoel", laat een bewoner weten. Een ander voegt eraan toe dat haar kinderen vorige week met rode ogen thuis kwamen. Verschillende bewoners vragen zich af of er alleen zand in Solleveld ligt of ook een andere stof. Daarom pleiten ze voor een onderzoek naar de luchtkwaliteit.



Nieuwe schermen

Drinkwaterbedrijf Dunea laat weten dat dinsdag nieuwe schermen worden geplaatst tegen het stuifzand. "Deze zijn steviger dan de oude. Daarnaast willen we met de provincie bekijken hoe de overlast nog verder beperkt kan worden", aldus een woordvoerder die erop wijst dat Nederland momenteel te kampen heeft met extreem weer. "De noordenwind is vrij ongebruikelijk en ook de droogte is vrij uitzonderlijk in deze tijd van het jaar."

Categorieen:
Monster Algemeen