Archief

Coalitiepartijen Midden-Delfland willen vast OZB-tarief

De coalitiepartijen in Midden-Delfland willen een vast percentage voor de OZB-belasting invoeren. Inwoners van wie de waarde van het huis stijgt, betalen dan meer. Daalt de waarde, dan wordt ook minder belasting betaald.

Op dit moment gaat de gemeente uit van een gelijkblijvende OZB-opbrengst, alleen gecorrigeerd voor inflatie. Stijgt de waarde van de huizen meer dan die inflatie, dan daalt het tarief. Daalt de huizenwaarde, dan stijgt het OZB-tarief.

De lokale PvdA-fractie fel tegen het idee van de coalitiepartijen, dat deze week werd aangekondigd. "De verwachting voor de komende jaren is dat de waarde van woningen zal stijgen. Dat betekent dat de burger de komende jaren meer gaat betalen," aldus raadslid Elly de Jong.

Volgens haar heeft de gemeente die extra inkomsten helemaal niet nodig. "De gemeente heeft immers een stevig financieel fundament." Ze wijst er op dat bij een eventuele waardedaling de inkomsten zouden dalen. En waarvan worden dan de noodzakelijk uitgaven betaald, vraagt ze zich af.

De nieuwe regeling zou in 2017 in moeten gaan. Coalitiepartij CDA wil in 2016 een 'tussenregeling'. En dat doet die partij door de huidige regeling voort te zetten, hoont De Jong.