Archief

'Uitbuiting en oneerlijke concurrentie' in de regio?

De PvdA in Maassluis en D66 in Westland hebben vragen gesteld over payroll- constructies bij de gemeentes. Ze willen weten of hun gemeente ook gebruik maakt van deze contractvorm.

De PvdA vindt dat de payrollconstructie zorgt voor oneerlijke concurrentie en uitbuiting, immers zijn deze mensen niet in dienst bij de organisatie waar ze voor werken en hebben daarom ook niet dezelfde arbeidsvoorwaarden. D66 zegt dat het voor komt dat ze bij ziekte minder doorbetaald krijgen en geen eindejaarsuitkering krijgen.

Beide partijen willen dan ook weten, dat als er payrollers voor de gemeenten werken, waarom er voor deze constructie gekozen is. De PvdA gaat nog een stuk verder in haar vragen en wil ook weten of de gemeente in het aanbestedingsbeleid heeft opgenomen dat bedrijven die meedingen naar opdrachten in Maassluis geen gebruik mogen maken van payrollconstructies.

De twee partijen komen met de vragen na een uitzending van het NOS Journaal waaruit blijkt dat 85 procent van alle gemeenten gebruik maakt van de constructie. Dat in tegenstelling tot de Rijksoverheid, die er juist mee stopt.

Bij de gemeente Midden-Delfland is er tijdens de commissievergadering afgelopen dinsdag al over gesproken. Wethouder Van Oord liet weten dat het niet gebruikelijk is in de gemeente. Wel is er sinds kort één payroller in dienst is, maar dit was op eigen verzoek.