Archief

Gemeenteraad Westland peinst nog over Triasboring

Het is nog onduidelijk of de Westlandse gemeenteraad akkoord gaat met een garantstelling voor een proefboring naar aardwarmte op vier kilometer diepte. Voor die duidelijkheid is het wachten tot de raadsvergadering van 30 juni.

Het college van B en W vraagt voor deze zogeheten Triasboring (tegenover FloraHolland) om een garantstelling tot maximaal 9 miljoen euro. Bij meerdere fracties bestaat nogal wat terughoudendheid. De tegenslagen die zijn opgetreden bij Green Well Westland hebben dat er niet beter op gemaakt, zo bleek woensdagavond in een commissievergadering.

"Het project is van zeer groot belang", betoogde wethouder Duijvestijn. "Onderzoek heeft aangetoond, dat het Westland 'warm' is. Er is een fors potentieel aanwezig op vier kilometer diepte", zei hij. Onder bodemdeskundigen bestaat evenwel aanzienlijk verschil van inzicht over de kans op welslagen van de proefboring.

De garantstelling betreft de situatie dat er zowel op vier kilometer als op drie kilometer diepte een productie-eenheid wordt geïnstalleerd. Dion van Steensel van energiemaatschappij HVC liet weten, dat voor zijn organisatie deze 'twee-in-één-keer' te veel van het goede lijkt. HVC denkt aan beperking tot de Trias-eenheid. In dat geval kan de garantstelling beperkt worden ongeveer 6 miljoen euro.

Categorieen:
Westland Algemeen