Archief

Miljoenenstrop dreigt voor aardwarmteproject Honselersdijk

Aardwarmteproject GreenWell Westland in Honselersdijk dreigt te worden geconfronteerd met een miljoenenstrop. Sinds oktober ligt deze energiezuinige manier om de kassen van vijf kwekers te verwarmen stil. Het is de tweede langdurige storing sinds de start in 2012.

De jongste stagnatie kwam in oktober aan het licht, toen bij de energieproductie vuil uit de grond meekwam. Daardoor ontstonden verstoppingen. Initiatiefnemer Jos Scheffers vermoedt dat er een aantal koppelingen diep onder de grond los liggen, waarschijnlijk door een constructiefout. In 2013 ging er een pomp kapot.

Als de kwekers geen aardwarmte krijgen, moeten ze energie inkopen om hun bedrijf draaiende te houden. "Dit heeft ons al een klein miljoen gekost aan energie- en gasinkopen. Daar komen de kosten van 2 miljoen euro bij voor de reparatiewerkzaamheden", verwacht Scheffers.

Scheffers geeft toe, dat veel van zijn collega's het aardwarmteproject nauwgezet volgen. Langzamerhand heerst er angst onder kwekers dat het hele project een fiasco wordt, terwijl de energiebesparingen op de lange termijn enorm zijn. Hij heeft er evenwel vertrouwen in dat het allemaal goed komt en dat de storing eind volgende maand verholpen is.