Archief

'Asfalt Leeweg op verontreinigde grond'

Een aantal bewoners van de Leeweg in De Lier maakt zich ernstig zorgen over de asfaltering van de Leeweg. In verband met de komst van de fietstunnel onder het Westerleeplein is de weg vernieuwd. De asfaltering is volgens de bewoners gebeurd zonder dat de bodem is gesaneerd.

Direct na de start van de werkzaamheden eind maart liet aannemer Van Gelder weten dat er bodemverontreiniging was aangetroffen. De werkzaamheden aan een deel van de weg werden toen enkele weken gestaakt. Eind mei liet de aannemer de omwonenden weten dat de werkzaamheden 'binnen de geldende wet- en regelgeving' zouden worden hervat.

Inmiddels ligt het asfalt er nu, op een volgens de bewoners verontreinigde ondergrond. Zij zijn er zeker van dat de grond in de tussentijd niet gesaneerd is. "Wij veronderstellen dat de verontreiniging nu letterlijk onder het asfalt wordt geschoven, wat riekt naar een milieudelict", aldus twee bewoners in een brief aan de provincie, gemeente en aannemer.

Volgens de bewoners heeft op de bewuste plek jarenlang een tankstation gestaan. Ook zat er een tuinbouwcoöperatie waar "allerlei schadelijke stoffen worden opgeslagen en verhandeld". De bewoners vragen om duidelijkheid en stellen dat nergens is vermeld dat de verontreiniging verwijderd is. "De stank die nu nog uit de grond komt is ondragelijk en veronrust ons zeer", staat in de brief.

Het onderwerp komt dinsdagavond aan de orde in een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen