Archief

'Handen af van Midden-Delfland'



Als het aan de burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Van Aartsen van Den Haag ligt, blijft het gebied van Midden-Delfland open en groen. Of zoals Aboutaleb het letterlijk verwoordt: "We respecteren genomen infrastructurele besluiten, maar nu écht handen af van Midden-Delfland".

Deze boodschap werd zaterdag afgegeven tijdens een openbaar debat in Schipluiden over de toekomst van Midden-Delfland. Het debat, onder het motto 'Beter een goede buur dan een verre vriend' was een initiatief van de Midden-Delfland Vereniging Deze wil de banden met de omliggende steden aanhalen. Hoe meer die zich 'mede-eigenaar' van Midden-Delfland voelen, hoe meer ze opkomen voor deze groene oase in het hart van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, meent de vereniging.

Aboutaleb had het over de zuurstoflongen van Rotterdam met zijn haven en industrie, om zuinig op te zijn. Volgens Van Aartsen moet het gebied blijven zoals het nu is. Hij noemde het "een soort landschapstheater tussen de twee steden, de groene long van de regio met veel ruimte voor landbouw en recreatie". Beide burgemeesters steunen de inzet om van Midden-Delfland een beschermd, provinciaal landschap te maken.

Landschapsarchitect Adriaan Geuze is door de Metropoolregio gevraagd om een studie. Hij denkt aan een megafietspadenplan tussen Maassluis en Pijnacker dat Midden-Delfland met Rotterdam via Polder Schieveen verbindt. Geuze betreurt het dat de landgoederen langs de Schie zijn verdwenen. "Herbouw er één tot een moderne buitenplaats, met wintertuin en al", bepleitte Geuze.