Archief

Nog veel te doen voor echt schoner water

Er is nog een hoop te doen om het water in de regio echt schoon te krijgen. Dat blijkt uit de waterkwaliteitsrapportage 2014 van het Hoogheemraadschap van Delfland. Alleen als er rigoureus gestopt wordt met het vervuilen van de sloten, volgen zichtbare verbeteringen.

Delfland meldt in de rapportage dat het water in de sloten en vaarten schoner wordt, maar dat de kwaliteit nog steeds verre van goed is. In de wateren zijn verschillende meststoffen (stikstof en fosfaat) en bestrijdingsmiddelen te vinden.

De Oranjepolder, Hoefpolder, Oude Campspolder en polder Nieuwland in Westland blijken nog vol met bestrijdingsmiddelen, afkomstig uit de glastuinbouw. In de Dorppolder (Midden Delfland/Westland) is veel stikstof en fosfaat aangetroffen.

In laatstgenoemde polder is de kwaliteit overigens wel enigszins verbeterd. Tien van de zestien aanliggende glastuinbouwbedrijven loosden illegaal hun afval in het water. Door een samenwerking tussen de tuinders, Delfland en LTO Glaskracht moet dat nu worden tegengegaan. In de laatste maanden van 2014 was die verbetering al zichtbaar en in het eerste kwartaal van 2015 bleek het water nog schoner.

De rapportage heeft in Westland al geleid tot schriftelijke vragen aan het college. Progressief Westland wil weten welke maatregelen worden genomen om de waterkwaliteit te verbeteren en of er strenger zal worden gehandhaafd nu het huidige beleid nauwelijks effect heeft.