Archief

Wateringers willen schade verhalen op eigenaar asbestpand

Bewoners van de zogenoemde asbestwijk in Wateringen gaan de eigenaar en de sloper van het door brand verwoeste bedrijfspand verantwoordelijk stellen voor de schade die zij hebben opgelopen, meldt Omroep West. De omwonenden spreken van een ruzie tussen verzekeraar, pandeigenaar en sloper, waardoor zij hun eigen tuin niet kunnen saneren.

Het pand aan de Poeldijkseweg brandde in de nacht van 12 op 13 januari geheel af. Daarbij kwam veel asbest vrij en dit belandde op en rond de huizen in de omgeving. De gemeente Westland heeft de wijk daarna laten saneren. Halverwege april werd de wijk asbestveilig verklaard.

Veel bewoners klagen echter nog steeds over asbest die zij vinden. Volgens burgemeester Van der Tak zijn zij zelf verantwoordelijk voor het opruimen van hun eigen huis en tuin. Dat werk ligt echter al maanden stil door de ruzie.

De verzekeraar van de eigenaren heeft volgens omwonenden te kennen gegeven de kosten niet te willen vergoeden. "Ze zeggen dat het vrijkomen van asbest geen milieuramp is en dat ze dus niets hoeven te betalen," aldus bewoner Henk van Eijk. Maar de sloper die door de eigenaren aan het werk was gezet, kan nu ook naar zijn centen fluiten. Die heeft vervolgens het werk stilgezet en het hele terrein geblokkeerd.

"We kunnen nu ook niet bij onze eigen tuin om die te laten schoonmaken. Al weken niet." Van Eijk vindt dat een onrechtmatige daad die extra materiële en persoonlijke schade veroorzaakt. "Het verhoogt extra de saneringskosten', schrijft hij in een brief aan de sloper, "en belemmert extra het wegnemen van de gevaarlijke gezondheidssituatie."