Archief

Animal Rights: 'Stop ganzenjacht in Zuid-Holland'

Stichting Animal Rights wil dat de ganzenjacht in Zuid-Holland stopt. Dat meldt Omroep West maandag. De provincie heeft een ontheffing gegeven voor het doden van tienduizenden ganzen. Ook in deze regio worden er ganzen geschoten. Bijvoorbeeld in de gemeente Midden-Delfland.

De dierenwelzijnsorganisatie stapt nu naar de rechter om de ontheffing nietig te laten verklaren. In Zuid-Holland zijn zo'n 150.000 ganzen. Jagers mogen dertig procent afmaken. Dat komt dus neer op zo'n 45.000 exemplaren.



Ganzen veroorzaken overlast bij boeren. Ze poepen bijvoorbeeld de weilanden vol en eten gras dat eigenlijk voor koeien bedoeld is. De provincie is jaarlijks een miljoen euro kwijt aan schadevergoedingen voor boeren. Ook kunnen de vogels een gevaar zijn voor de luchtvaart.



'Maar de jacht zorgt voor stress, angst en pijn bij talloze ganzen. Nederland is een ganzenland en geen schiettent voor jagers. De jacht is geen oplossing voor populatiebeheersing,' zegt Robert Molenaar, directeur van de stichting. Animal Rights is een online petitie gestart voor stopzetting van de ganzenjacht.