Archief

Gemeenteraad besluit over krediet nieuw gemeentehuis

Na jaren van vergaderen en debatteren, kan vanavond een historische knoop worden doorgehakt in de discussie over het nieuwe gemeentehuis voor Westland. De commissie Ruimte vergadert over een kredietvoorstel van 20,7 miljoen euro. In december 2012 besloot de gemeenteraad een publiekscentrum te bouwen aan de Verdilaan in Naaldwijk en een gebouw voor ambtenaren aan de Tiendweg. Aan de Verdilaan moet ook de raadzaal komen.

In het kantoor aan de Verdilaan komen 130 werkplekken en aan de Tiendweg worden 397 medewerkers gehuisvest. Parkeren vindt op beide locaties op eigen terrein plaats. In oktober 2013 werd besloten tot een aanbestedingsprocedure.

De huidge gemeentehuizen zijn volgens de gemeente sterk verouderd. Ze hebben een zeer onzuinig energielabel en de sanitaire voorzieningen en vloerbedekking hebben hun langste tijd gehad. De afgelopen 10 jaar heeft alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud plaatsgevonden.

Gemeente Westland heeft berekend dat 25 jaar doorgaan in de huidige panden een jaarlijks uitgave van 4,4 miljoen euro betekent. Conform afspraken met de gemeenteraad mogen de jaarlijke kosten maximaal 3,7 miljoen euro bedragen, 700.000 euro goedkoper dus.

Op dit moment werken drie consortia aan een ontwerp voor de bouw van de twee panden en voor het onderhoud en de dienstverlening. De gemeenteraad kiest later dit jaar één consortium, waarmee een 25-jarige overeenkomst wordt gesloten.

Als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe huisvesting in de zomer van 2017 in gebruik worden genomen.