Zaalhandbal heren: winst Quintus en Westlandia

Koornneef/Quintus heeft zich gerevancheerd na de thuisnederlaag tegen Swift van vorige week. Gezien de uitslagen op deze speeldag is Quintus hard op weg om zich te handhaven in de eredivisie. In de Van der Voorthal won de Heulse ploeg ook de zesde streekderby van het seizoen. Na vier zeges in de reguliere competitie tegen Hellas en Hercules volgde in de openingswedstrijd van de degradatiepoule een overwinning op Hellas. In de derde ontmoeting werd Hercules wederom aan de zegekar gebonden. Het werd een 28-25.

Quintus begon niet goed aan de wedstrijd en keek gedurende de eerste 25 minuten tegen een achterstand aan. Het maximale verschil was twee treffers in het voordeel van Hercules. Na een kwartier spelen was de stand 6-4 in het voordeel van de bezoekers. Pas na 23 minuten kwam Quintus langszij: 8-8. Hercules nam nog een keer de leiding (9-10), maar moest daarna in de achtervolging op Quintus. De Heulse ploeg ging met een 11-10 voorsprong de rust in.

In het tweede bedrijf kwam Quintus al snel op een vier doelpunten voorsprong (19-15) mede door twee breaks. Hercules bokste een groot gedeelte van de tweede helft aan tegen een achterstand. Quintus moest in de laatste twaalf minuten een voorsprong van twee doelpunten verdedigen. De wedstrijd bleef dus spannend en met nog vier minuten op de klok scoorde Hercules de aansluitingstreffer (25-24). Lex Dofferhof zorgde voor de 26-24, waarna de thuisploeg het geluk had dat Hercules de paal raakte uit een strafworp. Quintus profiteerde direct door een treffer van Lambert Zwinkels en bracht de marge naar drie. Hercules liet het lopen en Quintus kon de tweede overwinning van de degradatiepoule verwelkomen: 28-25.

DIOS heeft het niet kunnen bolwerken tegen HARO Rotterdam. De Rotterdamse ploeg heeft nog kans op de titel en DIOS daarentegen speelde alleen voor de eer. Het seizoen voor de ploeg uit Midden/Delfland is als een nachtkaars uitgegaan. In Rotterdam kwam DIOS snel op een 3-0 achterstand, waarna het gedurende de eerste helft toch in het spoor bleef van HARO. Bij een 7-6 stand kwam DIOS zelfs langszij. HARO nam de regie over en nam wederom een voorsprong van drie punten (12-9). De ruststand was uiteindelijk 13-12 in het voordeel van de thuisploeg.

In het eerste kwartier na rust kon DIOS nog redelijk in het spoor blijven van de opponent. De marge bleef wel ongeveer drie punten (20-17), maar in de laatste fase van de wedstrijd waren de krachten op bij DIOS en kon HARO makkelijk uitlopen naar een 29-24 overwinning. Wouter van er Ende scoorde zeven keer.

WPK-Westlandia blijft in het spoor van koploper HVV'70. In sporthal De Pijl won de thuisploeg met ruim verschil van het derde team van Hercules. Na een 18-9 voordelige ruststand won Westlandia met 36-19.

In de strijd om het kampioenschap lijkt Westlandia een makkelijker programma te hebben. De Naaldwijkse ploeg speelt nog tegen vier ploegen uit de onderste regionen en treft alleen in DWS een ploeg uit het linkerrijtje. HVV'70 moet nog spelen tegen HVOS (vierder) en het derde team van Hellas (derde) en ontmoet verder ook gemakkelijke tegenstanders.