Archief

Zorgen om bezuinigingen brandweer

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Maassluis maakt zich zorgen over de bezuinigingen, waarmee de brandweer te maken heeft. Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat de brandweerregio Rotterdam-Rijnmond de komende drie jaar nog eens 7 ton moet bezuinigen. De VVD vraagt het college van B en W wat de effecten zullen zijn op het aantal brandweerlieden en de inzetbaarheid van het korps.

Rotterdam-Rijnmond heeft de afgelopen vijf jaar zo'n 3,5 miljoen euro moeten bezuinigen. Dat heeft geleid tot het opheffen van een uitrukpost. Het aantal beroepsbrandweerlieden is tussen 2010 en 2015 gedaald van 444 tot 350. In die periode daalde het aantal vrijwillige brandweerlieden van 1071 naar 843. Er verdwenen 5 van de 71 standaard bluswagens en het aantal duikteams daalde van 7 naar 3.

De Veiligheidsregio Haaglanden, waaronder Westland en Midden-Delfland vallen, laat desgevraagd weten al aan de bezuinigingsopdracht te hebben voldaan en dat er geen verdere bezuinigingen meer aankomen.

Uit het NOS-overzicht blijkt dat sinds 2010 in Haaglanden het aantal uitrukposten gelijk is gebleven, het aantal beroepsbrandweerlieden is teruggelopen van 520 naar 463 en het aantal vrijwillige brandweerlieden van 443 naar 350. Het aantal standaard bluswagens verminderde van 41 naar 39 en het aantal duikteams van 7 naar 2.