Archief

'Fracken heeft geen gevolgen voor grondwater'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft donderdagavond geprobeerd de zorgen van raadsleden weg te nemen over de boringen naar aardgas in Maasland. Zij hield in de raadzaal in Schipluiden een presentatie voor de gemeenteraad en andere belangstellenden.

Partijen vreesden onder meer dat het zogenoemde fracken, waarbij onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliƫn de grond in worden gespoten, zou zorgen voor vervuiling van het grondwater. De techniek wordt momenteel toegepast op de locatie Gaag/Coldenhoven. Volgens de NAM komt de vloeistof die gebruikt wordt op geen enkel moment in contact met de omgeving, waardoor geen vervuiling van het grondwater ontstaat.

Verder werd gesproken over eventuele bodemdaling in de omgeving van de boorlocaties. Die zou volgens de maatschappij over een periode van dertig jaar minder dan acht centimeter zijn en verder geen schade aan gebouwen en infrastructuur veroorzaken. Aardbevingen zouden niet ontstaan.

Raadsleden vroegen zich wel af of de NAM de garantie kon geven dat er geen aardbevingen of verdere bodemverzakking konden ontstaan. De NAM liet hierop weten af te gaan op gegevens van het KNMI en dat die vooralsnog bij dit soort 'kleine' boringen altijd klopten. Desondanks kon geen 100 procent garantie gegeven worden.

Categorieen:
Maasland Algemeen