Archief

Dagboek Jeane Zwinkels naar scholen

Het oorlogsdagboek van de Naaldwijkse Jeane Zwinkels komt vanaf september als toneelvoorstelling naar groep 8-leerlingen van Westlandse scholen. Dat meldt Aart van den Berg van Theater in Feite, één van de initiatiefnemers, aan WOS Media. Hij voert het stuk uit samen met Maghen Hilgersum.

Van den Berg en Hilgersum speelden het stuk twee jaar geleden al in De Naald, tijdens Dodenherdenking. Daar kwamen destijds zulke goede reacties op, dat nu besloten is een versimpelde versie van het stuk te spelen bij basisscholen. Fonds Westland heeft 12.000 euro beschikbaar gesteld voor de realisatie van het project.

Jeane Zwinkels, die woonde aan de Dijkweg, werd op 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers ons land binnenvielen 30 jaar. Vijf jaar later vierde zij haar 35e verjaardag in vrijheid. Al die jaren hield zij een dagboek bij over de gebeurtenissen. Dat dagboek is te lezen op de website van het Historisch Archief Westland.

In drie jaar tijd worden zestig voorstellingen van drie kwartier tot een uur gespeeld. Scholen krijgen daarbij een speciaal lespakket van het Historisch Archief en Westland Cultuurweb. Tijdens de voorstelling speelt Hilgersum Jeane Zwinkels. Zij 'speelt' monologen uit het dagboek, maar zal ook stukken zingen en vertellen in bijvoorbeeld dichtvorm.