Archief

Westland hoopt op minder vluchtelingen

Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil, dat het college van B en W een poging onderneemt om het aantal vluchtelingen dat hier gehuisvest moet worden, te verlagen. Bij een eventuele herziening van de verdeelsleutel voor Westland zou de minister vooral moeten kijken naar gebieden in ons land die meer mogelijkheden hebben. "Hier is de spons nu vol", was de beeldspraak die fractievoorzitter Van der Meer van LPF Westland gebruikte.

Op grond van het inwonertal kreeg Westland vorig jaar de taak om 95 vluchtelingen te huisvesten. Dat is in 84 gevallen gelukt. Voor 2015 is een taakstelling van 172 vluchtelingen opgelegd, aangevuld met nog 11 niet gerealiseerde plaatsingen uit 2014. Als een gemeente niet aan de taakstelling voldoet, lost de provincie het probleem op, maar komen de huisvestingskosten voor rekening van de nalatige gemeente.

De motie om een verlaging te bewerkstelligen, was ingediend door de fracties LPF, Gemeentebelang Westland en Westland Verstandig. De VVD-fractie had geworsteld met de oorspronkelijk tekst, maar na een aantal aanpassingen van de tekst, gingen ook de liberalen uiteindelijk achter het verzoek staan.

CDA en ChristenUnie-SGP waren op grond van hun christelijke beginselen tegen de motie. D66 vindt dat Westland de opgelegde verplichting moet uitvoeren en niet moet willen afschuiven naar andere gemeenten. Progressief Westland wilde niet voorstemmen, omdat Westland er zelf schuldig aan is, dat hier te weinig sociale woningbouw wordt gepleegd.

Behalve de actie om bij de minister een verlaging van het aantal nieuw te huisvesten vluchtelingen te bepleiten, is het college ook gevraagd om voor 2016 samenwerking te zoeken met omliggende gemeenten om in onderling overleg tot een verdeling te komen. Dit element ondervond brede steun in de gemeenteraad.

Categorieen:
Westland Algemeen