Archief

Bezetting Polenhotels varieert van 50 tot 90 procent

De bezettingsgraad van de Polenhotels in Westland varieert van 50 procent in het laagseizoen tot 90 procent in het hoogseizoen. Dat blijkt uit een reactie op vragen uit de gemeenteraad in verband met de discussie over de huisvesting van arbeidsmigranten.

De genoemde cijfers gelden specifiek voor het hotel in Maasdijk. In het Wateringse hotel varieert de bezettingsgraad tussen ruim 60 procent en ruim 80 procent, zo blijkt uit een memo dat wethouder Weverling maandag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Dinsdagavond is er een informatieavond voor de gemeenteraad met experts uit de kring van uitzendbureaus en van tuindersorganisatie LTO Glaskracht. Directeur Fons van Eijk van uitzendbureau Van Koppen en Van Eijk zal daar ontbreken, wegens verblijf in het buitenland. Naar zijn mening hoeft er op dit punt geen beleid gevoerd te worden.

"Er is genoeg woonruimte te vinden en het is voor grootschalige woonruimte zoals de hotels al helemaal niet nodig om actie te ondernemen. Het is al moeilijk genoeg de hotels vol te krijgen. Deze opvang werkt alleen als mensen voor het eerst in Nederland komen", schrijft Van Eijk.

Volgens hem werkt en woont inmiddels een groot deel van de arbeidsmigranten vast in Nederland en maken zij gebruik van bestaande regelingen zoals huursubsidie of andere toeslagen. "Bij ons vindt meer dan de helft van de arbeidsmigranten zelf huisvesting en de verwachting is, dat dit zal toenemen." Van Eijk voorziet, dat als de overheid beleid gaat voeren, dit de normale marktwerking zal verstoren en uiteindelijk meer ongelijkheid gaat creëren."

Van de circa 10.600 arbeidsmigranten die in Westland werken, wonen er ongeveer 3.500 in de streek zelf. Drie jaar geleden werd een plan ontwikkeld om in Westland voor arbeidsmigranten 2.000 bedden extra te creëren. Tot dusver is er bij marktpartijen geen grootschalig initatief in gang gezet.