Westlands tennisduo bezorgt Oranje winst in Fed Cup

Arantxa Rus heeft het Nederlandse Fedcupteam aan een promotiewedstrijd naar de Wereldgroep I geholpen. De tennisster uit Monster klopte Anna Schmiedlova in het 4e enkelspel van de ontmoeting met Slowakije en boekte een klinkende overwinning: 6-3, 2-6, 6-4.

Rus, de huidige nummer 212, was de verrassende keuze van captain Paul Haarhuis. De hoger aangeslagen Richel Hogenkamp werd na de trainingsweek gepasseerd. Rus betaalde dat vertrouwen terug met op de eerste dag al een overwinning op Magdalena Rybarikova en deed dat een dag later weer.

Schmiedlova, die een dag eerder nog gehakt had gemaakt van de Nederlandse kopvrouw Kiki Bertens uit Wateringen, kreeg in de eerste set geen voet aan de grond tegen Rus. In de tweede set waren de rollen omgedraaid en leek de Slowaakse in het beslissende bedrijf de wedstrijd alsnog naar haar hand zou zetten. Rus maakte een break achterstand echter ongedaan en op 5-4 benutte ze haar eerste matchpoint.

Eerder op de dag had Kiki Bertens Oranje op een 2-1 voorsprong gebracht door in 3 sets te winnen van de Slowaakse kopvrouw Rybarikova. Het Nederlandse Fedcupteam kan zich nu opmaken voor een promotiewedstrijd naar Wereldgroep I in april van dit jaar.