Archief

Rijneveen bezorgd over verbrokkeling dorpsfeesten

Raadslid Frank Rijneveen (GemeenteBelang Westland) maakt zich zorgen over mogelijke verbrokkeling van diverse dorpsfeesten in Westland. Reden is, dat sommige basis-evenementen niet allemaal meer in dezelfde week gehouden kunnen worden.

De feestweken bestaan overwegend uit een combinatie van een braderie, een meerdaagse kermis, een wielerronde en diverse andere activiteiten voor de inwoners. De locale horeca zorgt voor extra terrassen en de sponsoring van artiesten.

De bundeling van die evenementen staat nu onder druk, omdat de gemeentelijke evenementenkalender leidend wordt. "Zo mogen evenementen met een (middel)groot risico niet meer tegelijkertijd plaatsvinden", stelt Rijneveen.

Hij wijst er op, dat de wielerbond KNWU jaarplanningen maakt, net als de kermisexploitanten. "Nu gaat de toewijzing van data voor feestweken op basis van risico. Op enig moment conflicteert dit met de planning van andere elementen van de feestweken", waarschuwt Rijneveen.



In de praktijk kan dit namelijk betekenen, dat in de ene week de braderie wordt gehouden en op een ander moment de wielerronde of de kermis. "Los van de vraag, of het wenselijk is om een feestweek in stukken te hakken, wordt de horeca op extra kosten gejaagd, wat ten koste zal gaan van de kwaliteit van het evenement. Het scheelt immers aanmerkelijk in de kosten of je één keer een podium opbouwt en buitenfaciliteiten huurt of meerdere keren."

Rijneveen heeft hierover vragen bij het college van B en W ingediend. Hij wil onder meer weten, hoe het college de risico's weegt en of er in een aantal gevallen voor het toezicht gebruik kan worden gemaakt van buitengewoon opsporingsambtenaren en/of de reservepolitie.

Categorieen:
Westland Algemeen