Archief

Metropoolregio wordt tot minimum beperkt

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) mag zich alleen gaan bezighouden met verkeer en vervoer. Het tweede beoogde aandachtsgebied, de economie, moet worden vergeten. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Mansveld, mede namens minister Plasterk, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De MRDH is een nieuw samenwerkingsverband van de 24 gemeenten die tot dusver deel uitmaken van twee zogeheten plusregio's: het Stadsgewest Den Haag en de Stadsregio Rotterdam. Op de website van de MRDH staat juist als belangrijkste taak van het samenwerkingsverband vermeld: "de internationale concurrentiepositie van de regio te versterken". Maar daar moet dus een streep doorheen.

De regering heeft een proces in gang gezet om de huidige plusregio's per 1 januari a.s. op te heffen. Deelname daaraan was een wettelijke verplichting. Bij de Metropoolregio MRDH is dat niet het geval. Maar wie niet meedoet, riskeert een isolement. Daarom doen ook alle drie gemeenten in onze regio - Westland, Midden-Delfland en Maassluis - aan de MRDH mee.