Archief

Hattrick RijkZwaan in Hillenraad100

Rijk Zwaan is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de meest toonaangevende onderneming in de Nederlandse tuinbouw. Dit is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het Hortigala 2014, dat werd gehouden in het Wereldmuseum in Rotterdam.

Het zaadveredelingsconcern uit De Lier staat voor de vijfde keer in zes jaar tijd bovenaan in de Hillenraad100. De zegereeks van RijkZwaan werd in 2011 onderbroken door de toenmalige topnotering van de Dutch Flower Group.

Het heeft overigens weinig gescheeld of Enza Zaden had de koppositie van RijkZwaan overgenomen, zegt Martien Penning, initiatiefnemer van de Hillenraad100. Enza wist overigens met glans de award voor het beste familiebedrijf uit de lijst binnen te slepen.

Penning vindt het opmerkelijk, dat juist de categorie Uitgangsmaterialen zo hoog scoort. "De ondernemingen hier staan symbool voor wat misschien wel de toekomst van de Nederlandse tuinbouw is: zeer technologisch, zeer innovatief en zwaar internationaal georiënteerd. Nederland wordt steeds meer een provincie van de wereld", aldus Penning.

De top 10 ziet er dit jaar als volgt uit:

1.tRijk Zwaan

2.tEnza Zaden

3.tKoppert Biological Systems

4.tIncotec Group

5.tBeekenkamp Groep

6.tFleura Metz

7.tNature's Pride

8.tRoyal Lemkes

9.tDNA Green Group

10.tAnthura

In de categorie 'omzet van 500 miljoen euro of meer' is nu de rangorde:

1.tTotal Produce

2.tDutch Flower Group

3.tUniveg

4.tFloraHolland

5.tThe Greenery

Categorieen:
De Lier Algemeen