Archief

Celstraf bejaarde misbruiker gehalveerd

Ook in hoger beroep is een bejaarde Naaldwijker schuldig bevonden aan het misbruiken van twee meisjes. Door het gerechtshof werd hem 18 maanden celstraf opgelegd, waarvan 9 voorwaardelijk en een proeftijd van 5 jaar. Dit betekent een halvering van de celstraf die hem in november 2012 door de rechtbank was opgelegd.

Het gerechtshof verklaarde dinsdag genoemde uitspraak niet te kunnen overnemen, op grond van een arrest van de Hoge Raad van november 2013. In dat arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld, dat het geven van een tongzoen niet (meer) kan worden aangemerkt als seksueel binnendringen als bedoeld in onder meer artikel 245 van het Wetboek van Strafrecht. Daardoor moest nu een deel van de tenlastelegging worden geschrapt.

Het misbruik vond plaats in een paardenpension aan de Vlietweg en bestreek een periode van bijna tien jaar. De meisjes, die zijn paarden verzorgden, werden gedwongen tot seksuele handelingen door middel van chantage: werkten ze niet mee, dan mochten ze de paarden niet meer verzorgen.

Het hof rekent het de man zwaar aan, dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als staleigenaar en van de liefde van zijn jonge slachtoffers voor zijn paarden. Bovendien neemt hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen, zo wordt gesteld.

In 2012 veroordeelde de rechter de man tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daarna ging hij in hoger beroep. Ook nu is in de uitspraak bepaald, dat er tijdens de proeftijd geen minderjarige meisjes op zijn manege mogen komen.

Categorieen:
Algemeen