Archief

Uitkoop huizen onder hoogspanningslijn

Vijftien Westlandse huishoudens hebben een brief gekregen met de mededeling, dat vanaf 2017 hun huis door de overheid kan worden gekocht. De huizen staan namelijk pal onder hoogspanningslijnen en het is niet mogelijk om de kabels ter plekke onder de grond te brengen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

De verkoop van het huis is vrijwillig, bewoners zijn niet verplicht om aan de regeling mee te doen. In totaal gaat het om bijna 370 huizen in Nederland, verdeeld over 83 gemeenten. Het kabinet wil aan de maatschappelijke wens tegemoetkomen dat het wonen nabij hoogspanningslijnen niet wenselijk is.

Als de bewoners willen meewerken, dan wordt hun huis door een onafhankelijk bureau getaxeerd. De huiseigenaren krijgen de waarde van het huis op het moment van taxatie uitgekeerd. De gemeente is na verkoop verantwoordelijk voor herbestemming van de woningen en moet dus instemmen met de wens van de bewoner om uitgekocht te worden.

De huizen liggen onder het hoogspanningstracee, dat loopt van het 380 kv-station in Wateringseveld bij Wateringen tot Westerlee en verder parallel aan de Oranjesluisweg richting de Waterweg. Uit privacy-overwegingen worden de huiseigenaren niet bekend gemaakt.