Archief

Jongerenreis gecanceld vanwege aanslagen

De groepsreis van vijftien Westlandse jongeren naar Mpeketoni in Kenia gaat niet door vanwege de zeer gevaarlijke situatie in die omgeving. Dat laat ontwikkelingswerker Wim van den Burg weten. De afgelopen dagen hebben terroristische aanslagen plaatsgevonden in Mpeketoni.

De groep zou in juli vertrekken voor een werkvakantie in de getroffen kustplaats in Kenia. Daar zouden ze meewerken aan de bouw van een school van het project van de 's-Gravenzander Wim van den Burg. Het afgelopen jaar hielden ze diverse acties om de reis te kunnen bekostigen, zoals een concert in De Kiem in 's-Gravenzande.

De ontwikkelingswerker Van den Burg zegt: "De risico's zijn onverantwoord groot en de gevolgen zouden persoonlijk en ook politiek desastreus zijn als er iets met de groep zou gebeuren. Dat zou ik onder geen enkele voorwaarde op mijn geweten willen hebben. Hoe erg wij het ook vinden, dat de reis door kan gaan."

De eerst aanslag vond zondagavond plaats. De aanvallers waren gekleed in uniformen van het Keniaanse leger, zo vertelden medewerkers van het project van Van den Burg. De medewerkers bevonden zich tijdens de aanslag op het dak van een gebouw en waren getuige. Mensen die naar het WK voetbal op een terras zaten te kijken werden geëxecuteerd.

De tweede aanslag was maandagavond. Daarbij vielen ongeveer 25 doden en werden er 12 vrouwen ontvoerd. Dinsdag hebben duizenden inwoners van Mpeketoni de nacht doorgebracht in de maisvelden doorgebracht voor hun veiligheid.