Archief

'Sociale woningen slopen vanwege scheefte'

De 57 sociale huurwoningen in de omgeving van de Constantijn Huygenslaan in Maassluis staan scheef en moeten daarom vervangen worden door nieuwbouw. Deze niet onderheide huizen zouden met alleen renoveren nog slechts dertig jaar mee kunnen gaan. Nieuwbouw betekent, dat de woningen zestig jaar mee kunnen. Dit zegt Frank van der Plas, vestigingsmanager van woningcorporatie Maasdelta.

Bewoners van de woningen werden verrast door de aangekondigde sloop. In eerste instantie was het de bedoeling de huizen te renoveren. Bij onderzoek door Maasdelta hoe bij renovatie de woningen duurzamer konden worden gemaakt, is de scheefstand ontdekt. "Plus het feit dat, als je deze huizen gaat renoveren, je niet verder komt dan energielabel C, hebben we besloten voor nieuwbouw te gaan", aldus Van der Plas.

De meningen over de sloop verschillen in de wijk. De mensen die er al langere tijd wonen, willen graag hun huidige woning behouden. Sommigen hebben veel energie gestoken in hun tuin. De bewoners die er nog niet heel lang wonen, zijn juist positief over de plannen, omdat de woningen gebreken vertonen.

De huidige bewoners hoeven niet te vrezen voor een lastenverhoging. Van der Plas. "De energielasten zullen dalen. Dit compenseren we met een huurverhoging. De totale woonlasten zullen hierdoor niet stijgen. Die garantie kan ik geven."

Het definitieve besluit om de woningen te slopen, zal naar verwachting eind dit jaar worden genomen. Eerst wordt met de bewoners een ontwerp gemaakt voor nieuwbouw. Dan volgt het tijdelijk verhuizen van de mensen. Al met al kan de sloop binnen één tot vijf jaar plaatsvinden.

Categorieen:
Maassluis Algemeen