Archief

Terreur slaat opnieuw toe in Mpeketoni

Terreurorganisatie al-Shabaab heeft opnieuw het Keniaanse dorp van de Westlandse ontwikkelingswerker Wim van den Burg aangevallen. Hij en zijn gezin bleven opnieuw ongedeerd. De aanvallers hebben maandagavond echter opnieuw een bloedbad aangericht. "Het creëert enorm veel angst en onzekerheid", aldus de 's-Gravenzander. "Het is een oorlogssituatie."

Deze keer richtte de terreurgroep zich niet op het centrum van Mpeketoni, maar op drie afgelegen gebieden. Er wordt gesproken over 15 doden. Zondagavond werd Mpeketoni, het dorp waar Van den Burg de afgelopen 25 jaar een ontwikkelingsproject heeft opgebouwd, aangevallen. Tientallen mannen werden afgeslacht.

De aanval van maandagavond was in afgelegen gebied. Van den Burg hoorde er pas dinsdagochtend van zijn medewerkers over. "De terreur lijkt zich vooral tegen mannen onder de veertig jaar te richten", zegt de ontwikkelingswerker. "Zij werden uit hun huizen gehaald en geëxecuteerd." Dat de aanvallen zo gericht zijn, is niet kenmerkend voor een terreurgroep als al-Shabaab, aldus Van den Burg.

"We gaan niet weg, de bevolking vraagt ons te blijven. Het project is mijn levenswerk, dat laat je niet zomaar los. Maar je moet niet het slachtoffer worden van je eigen project. Ik weet niet hoe het zich ontwikkelt. Nu zit ik in een flow. De eerste dagen, daar kom je doorheen. De vraag is: wat doe je daarna?", blikt Van den Burg vooruit.