Archief

Gedenkstenen gedeporteerde Joden in oktober

De zogeheten Stolpersteine, oftewel 'struikelstenen', worden op 31 oktober in de binnenstad van Maassluis geplaatst. De stenen zijn een tastbare herinnering aan vijf Maassluizers van de Joodse families Coltof en Van Gelderen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord.

De vijf stenen worden gelegd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, de bedenker van dit Europese project en daarna onthuld door burgemeester Karssen. Ze komen te liggen pal voor de woningen waar de vijf Maassluizers woonden. Het gaat om de Markt 1, waar slager Jozeph van Gelderen leefde met zijn echtgenote Jetje van Gelderen-Hamburg en hun 20-jarige dochter Bertha, en om de Noordvliet 69. Daar woonden fotograaf Abraham Coltof en zijn echtgenote Rosa Coltof-Kan.

De Maassluizers zijn in oktober 1942 gearresteerd, waarna ze naar Westerbork zijn vervoerd. De volgende dag werden ze op transport gesteld naar Auschwitz. Meteen bij aankomst, op maandag 26 oktober, werden Jetje en Beppie van Gelderen en Abraham en Rosa Coltof vergast.

Jozeph van Gelderen is twee maanden later gestorven. Hij overleed niet in Auschwitz, zoals werd gedacht, maar in het werkkamp Königshütte. Dat blijkt uit onderzoek van Maassluizer Gertjan van de Velden. Uiteindelijk is Van Gelderen op 29 december 1942 overleden; de officiële doodsoorzaak luidt 'longontsteking'.

Categorieen:
Maassluis Algemeen