Archief

Van den Burg telde zeker honderd doden

De Westlandse ontwikkelingswerker Wim van den Burg in Kenia heeft zeker honderd doden geteld na het bloedbad in zijn verblijfplaats Mpeketoni. Zondagavond werd de kustplaats aangevallen door vermoedelijk de terreurgroep al-Shabaab. De foto's die Van den Burg de volgende ochtend nam, tonen een tragedie.

Geblakerde voertuigen, bloed, lijken die in vrachtwagens worden gestapeld en algehele chaos. Dat is wat Van den Burg maandagochtend aantrof. "In het tijdsbestek van twee uur dat daar op volgde, heb ik de meest vreselijke dingen gezien en gehoord. De soldaten gaven me de volledige vrijheid om te fotograferen. Velen van hen zeiden: Show this to the world", aldus Van den Burg.

Volgens de 's-Gravenzander hebben circa vijftig aanvallers op drie plekken toegeslagen op de weg van het toeristische eiland Lamu richting Mpteketoni. De weg loopt vlak langs zijn huis Farmers' Court. "We deden alle lichten uit en beseften, dat in huis blijven de gevaarlijkste plaats zou zijn", zegt Van den Burg. Samen met zijn vrouw en kind verborg hij zich tussen het hoge mais.

Rond 3.00 uur besloten ze te gaan slapen, maar om 6.00 uur stonden ze alweer buiten. Hun huis bleef ongeschonden. "Het lijkt wel alsof Farmers' Court doelbewust met rust is gelaten, zegt Van den Burg. "Volgens onze werknemers zou dit waar kunnen zijn uit respect. Het project heeft namelijk de moslimgemeenschap nooit buitengesloten van ontwikkelingshulp."

Al-Shabaab was ook verantwoordelijk voor het bloedbad in het winkelcentrum West Gate in Keniaanse hoofdstad Nairobi van september jl. De terreurgroep was tot dusver niet in Mpteketoni geweest. Van den Burg beraadt zich met zijn vrouw op de situatie.