Archief

Jongerenreis op losse schroeven na aanslag Kenia

Het is maar de vraag of een groep van vijftien Westlandse jongeren deze zomer naar het door een terreuraanval getroffen Mpeketoni zal afreizen. Volgens ontwikkelingswerker Wim van den Burg staat de reis "op losse schroeven". Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een "onverminderd hoge terroristische dreiging" in Kenia en adviseert bepaalde regio's te mijden.

De groep zou in juli vertrekken voor een werkvakantie in de getroffen kustplaas in Kenia. Daar zouden ze meewerken aan de bouw van een school van het project van Van den Burg. Het afgelopen jaar hielden ze diverse acties om de reis te kunnen bekostigen, zoals een concert in De Kiem in 's-Gravenzande.

Mpeketoni werd zondagavond aangevallen door vermoedelijk de Somalische terreurgroep al-Shabaab. Van den Burg verstopte zich met zijn gezin in een maisveld. Toen hij de volgende ochtend in het dorp kwam, trof hij een algehele chaos aan. Hij telde zeker honderd doden.

Het project van Van den Burg bestaat dit jaar 25 jaar. Hij probeert het onderwijs, de gezondheidszorg, landbouw, leefomstandigheden en de economie van de arme plaatselijke bevolking te verbeteren. Hij liet verschillende scholen en waterputten bouwen. Daarnaast heeft hij een kliniek opgericht en houdt hij zich momenteel bezig met het verbeteren van landbouw- en veeteelttechnieken.