Archief

Nog een aantal Hoekse huiskraaien over

Een deel van de ongeveer 25 Hoekse huiskraaien is nog in leven. Dat zegt Sabine Rietkerk, die zich hard maakt voor het behoud van de overgebleven dieren. Sinds maart wordt er op de dieren gejaagd. Opdrachtgever Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt dat nog niet alle Hoekse huiskraaien zijn vernietigd. Hoeveel er over zijn, weet de NVWA niet.

In december vorig jaar gaf de Raad van State de provincie Zuid-Holland toestemming voor het vangen en doden van de vogels. De provincie zegt dat de beesten schade aan kunnen brengen aan mens, landbouw en natuur. Onzin, zeggen tegenstanders, waaronder Faunabescherming en de Partij voor de Dieren.

Rietkerk: "Hoeveel huiskraaien er exact nog zijn, valt niet te zeggen. Ik gok op maximaal tien." Dat nog niet alle dieren zijn gedood, dankt ze aan de confrontaties die ze aangaat met Duke Faunabeheer, die de vogels probeert te vangen, en aan de kraaien zelf die de jagers volgens haar te slim af zijn. Rietkerk meent dat de kolonie zonder inmenging vanwege onvruchtbaarheid op een natuurlijke manier zou zijn uitgestorven.

"De zaak is natuurlijk al bij de hoogste rechter, dus feitelijk zijn de kansen dat ik dit kan stoppen nihil. Toch blijf ik hopen", aldus Rietkerk. Om de overgebleven dieren te redden, heeft ze een Facebook-pagina opgezet en schrijft ze binnenkort een open brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

Categorieen:
Algemeen