Archief

Eisen bij locatie Wilhelminaschool hinderpaal

Bij de gemeente Westland hebben zich in het afgelopen jaar elf partijen gemeld met plannen voor de locatie van de Wilhelminaschool in 's-Gravenzande. Echter, geen van alle wil voldoen aan de basisvoorwaarden die de gemeente stelt. Dit blijkt uit de antwoorden van het college van B en W op schriftelijke vragen van de fractie Westland Verstandig-Leo 2.0.

De initiatieven voor de locatie aan de Van de Kasteelestraat variƫren van sociale en senioren-woningbouw tot kinderopvang. De Wilhelminaschool wacht al vele jaren op een definitieve bestemming. Eerst werd het "anti-kraak bewoond" en vervolgens kwam er in 2009 een driejarig contract met kinderopvangorganisatie Okidoki.

Inmiddels claimde woningbouwvereniging Arcade een ontwikkelrecht op deze locatie, maar dat werd door de gemeente bestreden. "Eind 2012 is duidelijk geworden dat er geen claims uit het verleden op de Wilhelminaschool lagen en kon het pand te koop worden gezet", aldus B en W.

"Wij hebben ieder voorstel voor herbestemming van het schoolgebouw zeer serieus genomen. Met iedere initiatiefnemer hebben wij een persoonlijk gesprek gevoerd over de plannen en de ontwikkelmogelijkheden. Om te voorkomen dat initiatiefnemers onnodige kosten zouden maken, hebben wij bij deze gesprekken duidelijk aangegeven binnen welke kaders herontwikkeling moet plaatsvinden", verklaart het college.

Verlangd wordt, dat in de voormalige school een maatschappelijke voorziening komt. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met het feit, dat dit pand tot gemeentelijk monument is aangewezen. Geen van de ingediende plannen voldoet aan deze voorwaarden. Om die reden heeft er ook na het eerste, oriƫnterende gesprek met de partij die Westland Verstandig noemde, geen vervolgoverleg plaatsgevonden, stellen B en W.