Archief

Midden-Delfland op één na duurzaamste gemeente

Midden-Delfland is de op één na duurzaamste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Telos, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Alle 403 gemeenten in Nederland zijn betrokken in het onderzoek. Alleen het Gooise Naarden scoort beter. Het Utrechtse Houten staat op de derde plek.

De onderzoekers keken naar negentig, zeer verschillende factoren. Het gaat dan om sociale indicatoren, maar ook economische en geografische. De uiteindelijke score blijkt sterk afhankelijk te zijn van onder meer de grootte van de gemeente, het type stad en de ligging.

Midden-Delfland scoort goed op sociale cohesie en participatie. Tegelijkertijd zijn werkloosheid en criminaliteit er laag. Verder is de bereikbaarheid goed en heeft de bevolking een hoog opleidingsniveau. "Door hun ligging weten de hoogst scorende gemeenten Naarden, Midden-Delfland en Houten wel de voordelen van de nabije grote stad te halen, zonder de bijbehorende nadelen", schrijven de onderzoekers.

Westland staat in het onderzoek, ondanks de slechte score op luchtvervuiling, op plek 54. Maassluis staat een stuk lager, op plek 359.