Archief

Lucht Westland sterk vervuild

Westland behoort in ons land tot de gemeenten met de sterkst vervuilde lucht. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Telos naar duurzaamheid, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De onderzoekers noemen Westland in één adem met Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Velsen.

Er werd onder meer gekeken naar de uitstoot van koolstofdioxide, stikstofoxiden, fijnstof en zogenoemde vluchtige organische stoffen. Vooral bij gemeenten in gebieden met veel industrie, met name het Rijnmondgebied, is het slecht gesteld. Over het algemeen geldt: hoe noordoostelijker een gemeente in ons land ligt, hoe schoner de lucht.

Westland neemt op de ranglijst van duurzame gemeenten nog steeds plek 54 in. Die relatief gunstige positie komt doordat er ook sociale en economische factoren zijn betrokken in het onderzoek. Vooral op het gebied van arbeid scoort Westland goed.

Midden-Delfland bleek in het onderzoek de op één na duurzaamste gemeente van Nederland. Maassluis staat op plek 359. Met name op de aspecten 'hinder' en 'calamiteiten' scoort de stad slecht. Het gaat daarbij om overlast door geluid, stank, stof en vuil, maar ook de kans op rampen.