Archief

Strijd op 't Souteveen nagespeeld

In het pinksterweekend wordt in Schipluiden de Strijd op 't Souteveen nagespeeld. Daarmee worden de schermutselingen in Midden-Delfland tijdens de Tachtigjarige Oorlog herdacht, toen de Nederlanden in opstand kwamen tegen het Spaanse Rijk. Dat is dit jaar 440 jaar geleden.

De Spanjaarden zwierven door Midden-Delfland, nadat het bruggenhoofd in Vlaardingen door de Geuzen was platgebrand. Er vond een slag aan de Poldervaart plaats. Ruim 200 deelnemers spelen deze in en bij een historisch bivak na. Daarbij slapen ze in historische tenten en koken ze op het houtvuur.

De zaterdag voor Pinksteren wordt begonnen: dan worden inwoners uit Maasland en Den Hoorn geronseld voor de strijd. Ze worden per platbodem naar Schipluiden gebracht. Bij aankomst worden er al schermutselingen tussen de strijdende partijen nagespeeld. Zondag om 14.00 uur en maandag om 12.00 uur vindt de veldslag plaats op de IJsbaan.

De groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen krijgen voorafgaand aan het bivak geschiedenislessen. Wie meer informatie wil, kan deze vinden op www.strijdophetsouteveen.nl. Het publiek mag gedurende het weekend het bivak van 10.00 tot 18.00 bekijken.