Zaalhandbal dames: Westlandia sluit seizoen winnend af

Eredivisie

Virto/Quintus heeft de tweede nederlaag binnen drie dagen geleden tegen landskampioen en bekerhouder Sercodak/Dalfsen. In sporthal De Trefkoele kon Quintus tot aan het rustsignaal goed meekomen met de thuisploeg, maar na de pauze was het klassenverschil duidelijk. Coach Alex Curescu had maar acht speelsters tot zijn beschikking mede door blessures en het plotseling stoppen van Roos Lockhorst, die dat vrijdag bekend had gemaakt. De coach was dan ook tevreden over de prestatie van zijn team.

Na ruim 10 minuten spelen was de stand 4-3 voor Dalfsen. De Heulse dames bleven lang bij de opponent en stonden zelfs gelijk na 18 minuten spelen (7-7). Tot twee minuten voor het rustsignaal ging het gelijk op, maar in de laatste minuten van het eerste bedrijf wist Dalfsen uit te lopen naar een marge van drie doelpunten: 14-11. In de tweede helft was het snel gedaan met de Heulse koopman. Na zes minuten spelen was de wedstrijd al beslist door de in vorm zijnde landskampioen getuige de 20-12 tussenstand. Quintus kon het niet bijbenen en verloor uiteindelijk met 32-17.

WPK/Westlandia heeft het seizoen afgesloten met een overwinning tegen Bentelo. Zo kwam er een einde aan een grillig verlopen seizoen bij de Naaldwijkse dames. Tegen de nummer twee van de ranglijst zette Westlandia een knappe teamprestatie neer en gaf het scheidend trainer Will Plugge en scheidend begeleidster Renate van Marrewijk een passend afscheidscadeau.

Na vijf wedstrijden met louter nederlagen vertrok Westlandia met een 30-28 overwinning uit Twenthe. De ruststand was 17-15 in het voordeel van de thuisploeg. Westlandia knokte voor elke bal en ondanks de achterstand bleef de ploeg geloven in een goede afloop. Negen minuten voor het einde kwam Westlandia voor het eerst op voorsprong en gaf dit niet meer uithanden. Jenny van der Hoeven was negen keer succesvol. Francis van der Hoeven was vijf keer doeltreffend.

De reserves van Quintus hebben het seizoen afgesloten met een nederlaag. In sporthal De Vijfkamp leed de Heulse ploeg een 29-22 nederlaag tegen PSV. De Eindhovense ploeg miste op doelsaldo nipt deelname aan de nacompetitie. Quintus eindigt als zevende met als hoogtepunt winst van de eerste periodetitel, echter de Heulse ploeg is uitgesloten van deelname aan het toetje. Van de dertien uitwedstrijden won Quintus vijf keer en verloor het acht keer.

Tweede divisie B

Veneco/VELO is nog één zege verwijderd van het kampioenschap. Bij reuzendoder Hercules wist de Wateringse ploeg knap tot winst te komen. Hercules had al in eigen hal Gemini en Verburch verslagen. Na de eerste helft stond al een 14-11 voorsprong voor VELO op het scorebord. De marge kwam in de tweede helft niet echt in gevaar. VELO won met 28-25 en kan volgende week zondag thuis tegen Iason het kampioenschap binnenhalen. De Wateringse dames hebben aan een overwinning voldoende voorsprong op concurrent Gemini om de vlag in top te hijsen.

Verburch blijft in de race voor de tweede plaats achter de komende kampioen VELO. Deze plaats is van belang voor een rangorde wedstrijd om te bepalen welke ploeg als eerste recht geeft op promotie indien een ploeg in de eerste divisie haar plaats teruggeeft. In de Van der Valk sporthal won Verburch haar voorlaatste thuisduel met 29-23 van Wings.