Archief

Kraaienvanger neemt toevlucht tot luchtbuks

Het uitroeien van de Hoekse huiskraaien gaat niet van een leien dakje. Het bedrijf dat door de provincie is ingehuurd om de klus te klaren, heeft zijn toevlucht gezocht in de luchtbuks. De slimme vogels zijn volgens de uitvoerder amper of niet te vangen met schietnet of kooi.

De organisatie Faunabescherming, vindt dat het bedrijf dat bezig is met het uitroeien, te snel aan de slag is gegaan met een luchtbuks. Bovendien zijn er per ongeluk ook andere soorten vogels afgeschoten. "Het deugt van geen kant", zegt Pauline de Jong van de Faunabescherming. "Het is heel vreemd dat een bedrijf dat de vogels moet uitroeien, het dier niet kan onderscheiden."

De pakweg 25 zwarte vogels worden 'opgeruimd' in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Het zijn nakomelingen van enkele huiskraaien die in 1994 per schip uit Egypte ons land zijn binnengekomen. Volgens Europese regels moeten de EU-landen dergelijke uitheemse vogels uitroeien. Motief: de beesten kunnen een gevaar zijn voor de landbouw.

De Faunabescherming spande een rechtszaak aan, maar verloor die. "Het frustreert ons nog steeds buitengewoon. Maar het is niet anders", aldus De Jong.

Categorieen:
Algemeen