Archief

'Kernenbeleid Westland moet beter'

Het kernenbeleid van de gemeente Westland kan en moet beter. Het is momenteel ongestructureerd, reactief en ad-hoc. Het hangt meer samen met gemeentelijke projecten en ontvangen klachten dan met initiatieven vanuit de kernen. Er is kortom geen integraal beleid dat recht doet aan de eigenheid van de kernen.

Dat concludeert de Rekenkamercommissie Westland in het rapport 'Kernen tussen Kassen'. Het was de bedoeling, dat het onderzoek inzicht zou geven in de huidige stand van zaken van de ambities uit de visie Mijn Westland, Ons Westland (2009). Daarin stond, dat de nieuwe gemeente Westland een sociale, ondernemende gemeente met allure moest zijn; één gemeente met ruimte voor de eigenheid van de elf dorpskernen.

Volgens de Rekenkamer is daar nog niet veel van terecht gekomen. "Er zijn kernen tussen kassen, maar dat is nog geen vereniging. Het zijn kernen waaromheen een zeer specialistische economische activiteit overheersend is; kernen met inwoners die trots zijn op die economische activiteit, maar dat is nog steeds geen vereniging."

Het college van B en W heeft de conclusies van het rapport van de hand gewezen en zet vraagtekens bij de kwaliteit van het onderzoek. Tegelijkertijd zegt het college de algemene aanbevelingen in het rapport, met enige kanttekeningen, ter harte te willen nemen. "Duurzame contacten, regelmatige rapportage en integrale aanpak van de vraagstukken waar wij als gemeente voor staan, beschouwen wij als belangrijke bouwstenen."

In de raadscommissie Bestuur, waar het rapport deze week werd gepresenteerd, waren de reacties, zoals te verwachten was, verschillend. Sommige oppositiepartijen omarmden het rapport, collegepartijen schaarden zich achter B en W. Besloten werd het rapport in het overdrachtsdossier voor de nieuwe gemeenteraad op te nemen.

Categorieen:
Westland Algemeen