Archief

Meer stankklachten uit Maassluis

Het aantal stankklachten in Maassluis is in 2013 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal ging van 1.059 klachten naar 1.269. Dit blijkt uit cijfers van de milieudienst DCMR. Het aantal klachten over lawaai is daarentegen licht gedaald. Van 292 in 2012 naar 254 in 2013.

Bij 25 of meer klachten per voorval start de milieudienst een klachtengolf-procedure. In het gehele Rijnmondgebied is dit vorig jaar 21 keer gebeurd, ten opzichte van 24 keer in 2012. De veroorzaker van deze klachtengolven is in acht gevallen bioraffinaderij Abengoa in de Europoort geweest. Eind dit jaar nam het bedrijf een naverbrander in gebruik waarmee de stankklachten tot het verleden zouden moeten behoren.

Het totaal aantal stankklachten in de gehele regio Rijnmond is gestegen van 5.581 naar 7.283 in 2013. Dit is het grootste aantal in de afgelopen 10 jaar. De oorzaak van deze toename ligt volgens de DCMR vooral bij Abengoa.

Van de 31 bedrijven die de DCMR als structureel overlastgevend beschouwt, wisten 17 de klachten met minstens de helft van het aantal van vorig jaar terug te brengen. De milieudienst dankt dit met name aan eigen consequente handhaving en aan de inzet van innovatieve technologieën als het E-nose-netwerk.

Het aantal klachten specifiek uit Hoek van Holland is niet bekend, omdat dit een deelgemeente van Rotterdam is.