Archief

Schadebedrag jaarwisseling stijgt 60 procent

De gemeente Westland heeft dinsdag het schadebedrag van oud en nieuw bekend gemaakt. Vernielingen aan gemeente-eigendom kostten ruim 86.000 euro. Vorig jaar was dat nog 53.000 euro. Dat betekent een stijging van ruim 60 procent. Burgemeester Van der Tak wijt dat vooral aan zwaar, veelal illegaal vuurwerk.

Opvallend dit jaar is de stijging van schade aan speeltoestellen. Vorig jaar bedroeg die 5.500 euro. Dit jaar is dat ruim 27.000 euro. "Het is doodzonde dat hier belastinggeld naar toe moet. Kinderen worden hier de dupe van. Bovendien is dit soort zwaar vuurwerk ook nog eens levensgevaarlijk. Dit heeft niets meer met het feestelijk vieren van oud en nieuw te maken en er komt wat mij betreft dan ook zo snel mogelijk een einde aan", aldus de burgemeester.

Van der Tak is eerder voorstander van een verbod op zwaar vuurwerk gebleken. In 2012 hield hij zelfs een betoog voor Tweede Kamerleden. Hij is voorstander van centraal georganiseerde vuurwerkshows en zal hier bij de rijksoverheid opnieuw op aandringen.

Overigens is in Maassluis de schade van de afgelopen jaarwisseling met ruim 8.500 euro gelijk gebleven. In Midden-Delfland werd voor 10.000 euro vernield.