Archief

'Faillissement Westland absolute onzin'

'Absolute onzin'. Zo kwalificeert CDA-fractievoorzitter Martin Buitelaar de uitspraken van de VVD, dat de gemeente Westland met CDA en GemeenteBelang Westland wel eens failliet zou kunnen gaan. De aantijgingen over de financiƫle positie van de gemeente zijn volgens hem onjuist en hypocriet.

De VVD had de opmerkingen gemaakt naar aanleiding van de reactie van het gemeentebestuur op een daling van Westland naar plek 400 op de lijst van schuldposities van gemeenten. Buitelaar wijst erop dat Westland met 240 miljoen euro nog voldoende reserves heeft.

Hij bijt de VVD toe dat deze zich in de afgelopen periode steeds meer als de Westlandse tegenpartij heeft gemanifesteerd, die het Westlandse bedrijfsleven meer dwars zat dan probeerde te helpen. Zo stemde de VVD ook tegen de beperkte stijging van de woonlasten. Die nemen met 1 procent toe, terwijl de inflatie twee procent is.

Ook de gemeente Westland kwam vrijdag met een verklaring. Daarin staat dat ze met haar reserves prima in staat is om de rente over de 300 miljoen euro schuld te betalen. Volgens Westland staat Westland hoog op de lijst vanwege de grote hoeveelheid te ontwikkelen gronden. Tachtig procent daarvan maakt onderdeel uit van de Westlandse Zoom en Ontwikkelcombinatie Nieuwe Water. Het risico daarop is slechts voor de helft of minder voor de gemeente.

"Samengevat kan worden gesteld dat de gemeentelijke grondpositie en de daarmee samenhangende schulden dankzij het financieel solide beleid dat de afgelopen jaren is gevoerd, goed beheersbaar zijn. Dat blijkt ook uit het feit dat de begroting voor 2014 en 2015 sluitend is en de woonlasten in 2014 slechts met 1 procent stijgen," aldus de gemeente.

Categorieen:
Westland Algemeen